Der kan være mange grunde til at ekspandere sin forretning til udlandet. Måske har man allerede opnået sit vækstpotentiale i Danmark. Måske har man et produkt, der ville egne sig særligt godt til specifikke udenlandske markeder? Eller måske er man blevet kontaktet af et udenlandsk firma med henblik på et samarbejde?
Hvad end årsagen er, så bringer en internationalisering af virksomheden både en række nye, spændende muligheder samt en lang række udfordringer, der løbende skal tackles. Her kan du få nogle råd til processen.
Sæt jer grundigt ind i kulturen og markedet
Der er særligt to typer turister, som de lokale ikke bryder sig om. Den første er højtråbende, svinger med armene og opfører sig fuldstændigt som i sit hjemland uden respekt for lokale skikke og sædvaner. Den anden type går rundt i den pågældende nationaldragt og prøver at føre lange samtaler med de lokale uden at kunne mere end et par elementære gloser.
Som virksomhed kan man lære af disse stereotypiske eksempler. Det handler nemlig om at tilpasse sig det nye marked og forstå kulturen, uden at give afkald på sine egne unikke værdier.
Først og fremmest skal man sætte sig ind i de lokale markedsforhold og de potentielle konkurrenter. Er der overhovedet plads til en ny virksomhed på markedet, og hvis ja, I hvilket segment?
Det kan være, der er elementer af jeres produkter eller markedsføring, der ikke passer med kulturen på jeres nye marked. I så fald må man forsøge at tilpasse sig.
Omvendt kan det også være farligt at tilpasse sig for meget. Især I starten. En af jeres unikke kvaliteter er netop, at I kommer fra et andet land og dermed kan bidrage med kvaliteter herfra. Tænk f.eks. på hvordan, Carlsberg promoverer sig gennem den danske hygge, eller tyske bilmærker ofte spiller på idéen om tysk grundighed.
Forstå den lokale lovgivning
Aftalen med distributøren og udenlandske leverandører er på plads. Hjemmesiden er oversat til det lokale sprog, og der er udarbejdet reklamemateriale. Det er alt sammen meget godt, men har I ikke på forhånd sat jer grundigt ind i den lokale lovgivning, kan en enkelt ubelejlig paragraf i værste fald spænde ben for hele jeres internationalisering.
Så galt går det heldigvis sjældent, men derfor er det stadig utroligt vigtigt at have styr på de juridiske spidsfindigheder på jeres nye marked. Det indre marked gør det relativt nemt at ekspandere inden for den Europæiske Union, men selv da er det ofte nødvendigt med juridisk bistand for at undgå faldgruber.
Det er altid penge givet godt ud at alliere sig med en jurist med speciale i internationale handelsforhold eller eksport. Der findes mange konsulentfirmaer og jurister, der tilbyder denne rådgivning, og det kan betale sig at bruge lidt tid på at finde den rette til jeres behov.
Undersøg derfor, om din rådgiver har tidligere erfaring med det marked, I søger at ekspandere til. Det kan også være en god idé at trække på jeres netværk og forhøre jer hos andre danske virksomheder, der opererer på jeres kommende marked.