Moms står for meromsætningsafgift og er en skat på varer eller tjenesteydelser, der opkræves af sælger og indbetales til skattemyndighederne. I Danmark har vi relativt simple og gennemsigtige momsregler sammenlignet med andre lande som f.eks. USA, men derfor kan man stadig have behov for moms rådgivning, da der kan være gode penge at spare, hvis man administrerer sin moms korrekt.
Her kan du læse om moms generelt og få inspiration til, hvor du skal henvende dig, hvis du har brug for rådgivning omkring din virksomheds momsforhold.
Hvem skal betale moms?
I Danmark ligger momssatsen på 25 % af varens pris. Det vil sige, at køber du en vare, udgør momsbeløbet 20 % af salgsprisen. Som erhvervsdrivende skal du både håndtere moms ved køb af tjenesteydelser og varer samt ved salg.
Alle danske virksomheder skal momsregistreredes, hvis de blot lever op til følgende krav: at de omsætter for mere end 50.000 kr. årligt, og at de sælger varer eller tjenesteydelser. Der kan dog være undtagelser, hvis man bedriver visse erhverv, der er underlagt alternative momsregler som f.eks. ved persontransport, avispublikation og lægearbejde.
Fradrag på moms
Når du som momsregistreret virksomhed køber varer eller tjenesteydelser, der skal videresælges eller bruges i driften, kan du som udgangspunkt trække momsen fra i dit endelige momsregnskab. Det vil sige, at du i praksis køber varen uden at betale moms.
Men det betyder dog ikke, at du kan købe lige præcist, hvad du har lyst til momsfrit. Den indkøbte genstand skal være beregnet på videresalg eller drift og må derfor ikke bruges til private formål. Så du kan altså ikke trække moms fra produkter, som du også anvender til privat brug.
Det skal bemærkes, at for indkøb for over 3.000 kr. stilles der særlige krav til fakturaen, for at momsen kan blive fradraget, mens du kan nøjes med en kassebon ved køb under denne grænse.
Hvordan udarbejder jeg et momsregnskab?
Som momsregistreret virksomhed skal du udarbejde et momsregnskab. Hvornår du skal indberette moms til SKAT, afhænger af din virksomheds omsætning.
- Virksomheder med en årlig omsætning mellem 0-5 mio. kr. skal indberette hvert halve år
- Virksomheder med en årlig omsætning mellem 5-50 mio. kr. skal indberette hvert kvartal
- Virksomheder med en årlig omsætning over 50 mio. kr. skal indberette hver måned
For nystartede virksomheder gælder det, at de skal indberette hvert kvartal ligesom de mellemstore virksomheder.
Selve regnskabet består af en opgørelse af din købs- og salgsmoms, og differencen herimellem udgør det beløb, som du enten skylder til SKAT eller har til gode.
Salgsmoms består af alle de momspligtige produkter eller ydelser, du har solgt for i perioden, mens købsmomsen udgøres af dine momspligtige indkøb.
Har du brug for rådgivning omkring dit momsregnskab, eller er du i tvivl om, hvorvidt dine indkøb kan trækkes fra i moms, kan du kontakte juridiske eller økonomiske fagpersoner med viden om momsforhold. Du kan nemt finde den rette rådgivning på nettet. På den måde kan du undgå fejl med momsen, som kan føre til dyre regninger senere hen, hvis fejlen ikke rettes i tide.