Om Revimatch

Salg af virksomhed – hvad skal du være opmærksom på?

Vibeke Rasmussen

Vibeke Rasmussen

Del artikel

Om Revimatch

Salg af virksomhed – hvad skal du være opmærksom på?

Vibeke Rasmussen

Del artikel

Når en virksomhed skal sælges, er der mange ting at være opmærksom på. Prisen skal aftales, og din virksomheds aktiver skal overføres til køber uden komplikationer. Den vigtigste skelnen i et virksomhedssalg er, hvorvidt du allerede har et tilbud på hånden, eller du selv skal ud og lede efter en potentiel køber. Her beskrives processen kort fra, at du beslutter at sælge din virksomhed, til at du finder en egnet køber.

Frem mod en værdiansættelse

Det er altid godt at have en veltunet virksomhed, men særligt op til et salg handler det om at gøre forretningen så attraktiv som overhovedet muligt. At overtage risikable projekter og en masse løse økonomiske ender er aldrig noget der appellerer til en potentiel køber. Den potentielle køber vil foretage beslutningen på baggrund af en lang række bagvedliggende økonomiske forhold. Er de fornødne årsrapporter, budgetter og kontrakter nemt tilgængelige, vil potentielle købere nemmere kunne træffe deres beslutninger. Med hjemmearbejdet i orden kan du få foretaget en professionel værdiansættelse af din virksomhed. Værdiansættelsen vil tage udgangspunkt i din virksomheds finansielle situation, men vil tit også fokusere på andre faktorer som f.eks. udviklingspotentiale og virksomhedens arbejdsgang. Med en klar vurdering af virksomhedens værdi bliver den nemmere at afsætte.

Find den rette køber

Den første faste handler om at gøre sin virksomhed så salgbar som muligt. Nu hvor maddingen er på krogen, handler det om at kaste linen i havet og håbe, at nogle store fisk bider på krogen. I den forbindelse må du gøre det klart, at din virksomhed er til salg, og her hjælper det selvfølgelig ikke meget at sætte et stort til salg-skilt op foran hovedkontoret. I stedet må du sprede ordet på de rette platforme, og her er mulighederne næsten uendelige, og kun fantasien sætter grænser. Men hvad hvis du overvejer at sælge din virksomhed og samtidigt endnu ikke finder tiden moden til at meddele det til dine medarbejdere af frygt for en negativ påvirkning på moralen? I sådan et tilfælde vil det ofte være en god beslutning at anvende en professionel virksomhedsmægler, der kan forsøge at gøre din virksomhed interessant for potentielle købere uden at skilte vidt og bredt omkring det i offentligheden.

Få styr på overdragelsen

Det sidste skridt i salgsprocessen er forhandlinger med en køber og selve overdragelsen af virksomheden. Det kan være en svær forhandlingsproces, da virksomheder ofte er komplicerede juridiske enheder med mange forskellige aktiver og kontrakter, der skal overdrages til virksomhedens nye ejer. Medmindre du selv eller nogle i din organisation har tidligere erfaring med at sælge virksomheder, kan det varmt anbefales at få både juridisk og strategisk assistance til forhandlingen. Både så handlen rent formelt falder korrekt på plads, men også så du kan give køberen modspil i forhandlingssituationen. Det sidste er især vigtigt, hvis din virksomhed bliver overtaget af en større organisation med en stærk juridisk afdeling i ryggen. Et virksomhedssalg kan være en hård proces, men med den rette rådgivning på vejen, skal du nok komme i mål.

Artiklens indhold

Har du brug for hjælp?

Ønsker du hjælp med dit regnskab? Vi i Revimatch kan matche dig med den rette revisor - helt gratis og uforpligtende.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Vibeke Rasmussen

Vibeke Rasmussen

Vibeke Rasmussen

Del artikel

Relateret artikler

Partnerskab og samarbejde med din leverandør

I erhvervslivet er partnerskaber med leverandører afgørende for succes. Et godt samarbejde begynder fra det første møde og bygger på et solidt fundament af gensidig forståelse og kommunikation. Det er vigtigt at investere tid i...

Læs mere

Moms rådgivning

Moms, eller meromsætningsafgift, er en central del af økonomien for enhver virksomhed. I Danmark er momssatsen fastsat til 25 %, og alle virksomheder med en årlig omsætning over 50.000 kr. skal momsregistreres. Der er mulighed...

Læs mere