Forskudsopgørelse

Optimering af din Forskudsopgørelse: I denne sektion af guiden dykker vi ned i, hvordan du kan optimere din forskudsopgørelse. Lær om de forskellige elementer, som bør overvejes, herunder indtægter, fradrag, og skattelettelser, for at sikre en nøjagtig og fordelagtig skatteopgørelse. Forstå vigtigheden af at opdatere din forskudsopgørelse løbende for at afspejle ændringer i din økonomiske situation.

Forskudsopgørelse er en årlig opgørelse over indkomst, fradrag og lignende, som en skattepligtig person eller virksomhed skal indsende til SKAT. 

Begrebet forskudsopgørelse blev skabt i 2008. I takt med at teknologien er skreddet frem, overgik det man kaldte selvangivelse til det vi i dag kender som forskudsopgørelsen, og som i dag foregår elektronisk og automatiseret. SKAT modtager automatisk oplysninger fra arbejdsgivere, banker og A-kasser, velgørende organisationer mv., således at man som skattepligtig blot skal udfylde manglende tal, og i mange tilfælde slet ikke behøver angive noget. 

Lønmodtagerens forskudsopgørelse

Den almindelige forskudsopgørelse, som er stillet til rådighed for lønmodtagere, viser hvor meget man har tjent det foregående år, samt hvor meget man skal betale i skat. De informationer der følger af lønmodtagerens forskudsopgørelse er indgivet af pågældendes arbejdsplads, bank, a-klasse mv. Finder man tallene forkerte eller har supplerende oplysninger, er det muligt at tilgå og rette forskudsopgørelsen elektronisk via Tast-Selv på www.skat.dk

De oplysninger der samles i forskudsopgørelsen indsamles fra d. 1. januar til og med den 31. december. De føjes til løbende. Årsopgørelsen for det indeværende år, som er et udkom af forskudsopgørelsen, er klar medio marts året efter. Man kan derfor indtil d. 30 marts, året efter forskudsopgørelses året, indtaste oplysninger/ændringer til årsopgørelsen. Sidste frist for ændringer er d. 1. maj det følgende år. 

Det er vigtigt at have styr på ens forskudsopgørelse, da man ellers kan snyde sig selv, eller få en ubehagelig oplevelse, når man modtager årsopgørelsen. Der findes en lang række fradrag, som man nemt kan gå glip af, hvis man ikke er opmærksom og får indberettet de korrekte tal til SKAT. 

Hvad skal man være opmærksom på i forskudsopgørelsen? 

Det er muligt at ændre i forskudsopgørelsen hele indeværende år til og med 31. marts året efter, og det er specielt vigtigt at angive hvis:

  • Der er sket væsentlige ændringer i ens indkomst
  • Man handler med værdipapirer, som aktier og obligationer, eller
  • Hvis man modtager lejeindtægter

Desuden skal man være opmærksom på, at man kan være berettiget til forskellige fradrag, som ikke angives på automatisk. 

Udvidet forskudsopgørelse for erhvervsdrivende

Driver man derimod selvstændig virksomhed i form af en enkelmandsvirksomhed, interessentskab (I/S) eller en PMW (personligt ejet mindre virksomhed), skal man udfylde en udvidet forskudsopgørelse via Tast-Selv på www.skat.dk. Den erhvervsdrivende får i stedet for en årsopgørelse, tilsendt et servicebrev, hvori man kan indtaste ændringer. 

Fristen for at aflevere den udvidet forskudsopgørelse er oftest d. 1. juli på året. Overholder man ikke fristen, skal man betale kontrollovstillæg, som udgør 200 kr. pr. dag, fristen overskrides.