Få op til 3 gratis og uforpligtende tilbud fra advokater eller jurister hurtigt og nemt, udfyld dit navn og tryk derefter på fortsæt:
Start her
Likviditet:
Likviditet – Hvad er likviditet?
Når man skal måle om en virksomhed besidder tilstrækkelig kapital til at betale sine kortfristede gældsforpligtelser, vil man ofte spørge om; ” virksomheden er likvid” eller om virksomhed ”besidder nok likviditet”. Begrebet likviditet beskriver en virksomheds økonomiske tilstand. Begrebet forholder sig til forholdet mellem en virksomheds omsætningsaktiver og den kortfristede gæld virksomheden måtte have. Det er kort fortalt en indikation af, om virksomheden er i stand til at handle og samtidig dække sine udgifter.
Hvad er likviditetsgrad?
Likviditetsgraden kan hjælpe med at beskrive, hvor god en virksomheds betalingsevne er. Det kan hjælpe med at afdække om virksomheden har råd til at betale sine udeståender. Derudover kan likviditetsgraden også hjælpe potentielle investorer og samarbejdspartnere med et billede af, om virksomheden er økonomisk sund, da en sund likviditetsgrad kan øge virksomhedens attraktivitetsgrad og dermed virksomhedens chance for investeringer og ekstern finansiering.
Hvordan udregner man en virksomheds likviditetsgrad?
Ved at udregne virksomhedens likviditetsgrad over flere perioder, vil den blive mere præcis, da likviditetsgraden vil fortælle, om der er en stigning eller et fald i virksomhedens likviditet.
For at beregne en virksomheds likviditetsgrad, kan man bruge følgende formel:
- Likviditetsgrad = omsætningsaktiver X 100 / kortfristet gæld = likviditetsgrad
Her forneden vil der følge en case på, hvordan man udregner likviditetsgraden:
Eksempel: Virksomhed A har omsætningsaktiver til en værdi af 900.000 kr. og et kortfristet gæld på 550.000 kr.
- 900.000 kr. X 100 / 550.000 kr. = 163,63 %
I ovenstående eksempel er likviditetsgraden 171,42 %. Man siger, at en likviditetsgrad på 150 % og derover, er god og stabil, da en høj likviditetsgrad vil indikerer, om virksomheden kan betale sine kortfristede gældsposter og samtidig fortælle om virksomhedens økonomiske tilstand.
Ønsker du at læse mere?
Vælg en revisor i dit område:
Det kan være en god idé at vælge en revisor tæt på dig selv.
Især hvis du eksempelvis har fysiske bilag, du enten skal aflevere eller have hentet af din revisor.
Alt efter hvilket forhold du ønsker at have med din revisor, kan det også være rart at han/hun er tæt på, hvis du vil svinge forbi til en kop kaffe, og snakke nogle ting igennem, eller blot sige hej.
Mange opgaver kan dog klares pr. telefon, mail og hvis den ekspert, du foretrækker, bor i den anden ende af landet, kan i kommunikere via. mail og telefon.