Omsætning

Bogføring af Omsætning: Vælg det Rigtige Kriterium: Denne sektion giver en dybdegående forståelse af de tre hovedmetoder til indtægtsføring af omsætning, og hjælper virksomheder med at vælge den mest passende metode ud fra deres specifikke behov og aktiviteter.”

Omsætning – Hvad er omsætning?
Omsætning er det samlede beløb for det der er solgt i en bestemt periode. Omsætningen er det som virksomheden får ind fra salg af varer eller ydelser. Udover det kan omsætningen også komme fra øvrige indtægter, som f.eks. investeringsafkast. Man skal dog huske på, at selvom en virksomhed har en stor omsætning betyder det ikke nødvendigvis at den klarer sig godt, da begrebet ikke har med omkostninger at gøre. 

Bogføre omsætning
Man kan vælge tre forskellige indtægtskriterier, når man skal bogføre omsætningen i en virksomhed.

Nedenfor er de tre følgende indtægtskriterier:     

Faktureringskriteriet
Ved faktureringskriteriet bogføre man salget som en indtægt med det samme og derfor bliver salget også faktureret på samme dato. De fleste virksomheder anvender denne metode.

Produktionskriteriet
Ved produktionskriteriet bliver salget indtægtsført i takt med, at produktionen bliver gennemført, og derfor bogfører man indtægten løbende.

Betalingsprincippet
Ved betalingsprincippet indtægtsfører man salget den dag, hvor virksomheden modtager betaling for varen eller ydelsen, altså det ville sige den dato der vil fremgå af kontoudtoget. 

Årsregnskab
Omsætningen bliver altid vist eksklusiv moms i årsregnskabet, og derfor bliver omsætningen ofte kaldt nettoomsætningen. Det vigtigt at periodisere omsætningen rigtigt, så omsætningen bliver medtaget i det korrekte regnskabsår. Der er mulighed for at skjule omsætningen og kun vise bruttofortjenesten, hvis virksomheden er i regnskabsklasse B eller C.