Årsregnskab
Nøgleelementer i Årsregnskabet: En Omfattende Gennemgang: Denne sektion af guiden fokuserer på de vigtigste dele af et årsregnskab, herunder resultatopgørelsen, balancen, og noterne. Lær, hvordan hvert element bidrager til en samlet forståelse af virksomhedens økonomiske tilstand og hvordan man bruger disse informationer til at træffe velinformerede forretningsbeslutninger.
Et årsregnskab er en økonomisk status over, hvordan det står til i virksomheden, som skal udarbejdes en gang om året. Et årsregnskab er en del af din virksomheds årlige opsummering for de økonomiske aktiviteter som din virksomhed har foretaget i løbet af det forgangne år. Der foretages en analyse og vurdering af virksomhedens økonomi, og ledelsen får til opgave at tilkendegive, at årsregnskabet stemmer overens med virksomhedens økonomi og udvikling.
Det kan være svært at vide, hvordan man udformer et årsregnskab, hvis man ikke er regnskabskyndig og det er derfor en stor fordel for din virksomhed at ansætte en revisor eller bogholder som kan gøre arbejdet for dig. Revimatch har gjort det nemt for dig at finde den rette person til lige præcis dit firma. Læs videre og lær mere om årsregnskaber og hvordan vi kan hjælpe dig med at sparre tid.
To grundlæggende kriterier i et årsregnskab
Årsregnskabet er vigtigt og har til formål at give et retmæssigt billede af, hvordan det står til i virksomheden. Et årsregnskab skal opfylde to grundlæggende funktioner:
- At vise hvordan virksomhedens midler er blevet brugt i løbet af det seneste år (resultatopgørelse)
- At vise hvordan virksomhedens økonomi har det – altså om virksomheden har givet overskud eller underskud (status)
Årsregnskabet skal hjælpe evt. kreditorer og andre samarbejdspartnere med at danne et indtryk af virksomheden, og derfor bliver den ofte læst med stor interesse.
Hvad indeholder et årsregnskab?
Årsregnskabet er delt op i to dele: selve årsregnskabet samt ledelsesberetningen omkring, hvorvidt regnskabet giver et retvisende billede på virksomhedens økonomi.
- Ledelsesberetning: Formålet med ledelsesberetningen er, at årsregnskabet rent faktisk viser et retvisende økonomisk billede af virksomheden, uden fejl og mangler, og i modsat fald hæfter ledelsen for det.
- Regnskabspraksis: Årsregnskabet starter som udgangspunkt med en forklaring af, hvilken regnskabspraksis der er anvendt til at finde frem til forholdene, som opgøres i de forskellige regnskabsposter.
- Forhold der har betydning for årsregnskabet: Herefter følger der oplysninger om de forhold, der har haft en betydning for virksomhedens regnskab – både positivt eller negativt.
- Revisorerklæring: Er der foretaget revision i virksomheden af en godkendt revisor, følger der også en revisorerklæring med. Revisorerklæringen er et stempel på, at regnskabet er retvisende.
Følger der en ledelsesberetning og en revisorerklæring på regnskabet, kan årsregnskabet tilskrives at stemme overens med sandheden.
Selve årsregnskabet består af:
- Resultatopgørelse (virksomhedens indtægter og udgifter)
- Balance (virksomhedens aktiver og passiver)
- Eventuelle noter (ledelsens beretninger om virksomhedens aktiviteter, der har været gennem året og forventninger til det kommende år)
Til udarbejdelse af årsregnskabet bruges følgende dokumenter:
- Alle bankudskrifter
- Årsopgørelser fra banken
- Kassen
- Alle bilag fra året
- Kasserapporterne
Hvilke virksomhedsformer skal indberette et årsregnskab?
Reglerne for, hvordan en virksomhed skal udarbejde årsregnskabet, afhænger af, hvilken regnskabsklasse virksomheden hører ind under. Ikke alle virksomhedsformer er forpligtet til at indberette et årsregnskab ifølge årsregnskabsloven.
Her er et overblik over, hvilke virksomheder der ER forpligtet til at indberette et årsregnskab:
- Aktieselskaber (A/S), partnerselskaber (P/S) og anpartsselskaber (ApS)
- Interessentskaber og kommanditselskaber, hvori alle interessenterne henholdsvis komplementarerne er aktieselskaber, partnerselskaber, anpartsselskaber eller selskaber med en tilsvarende retsform
- Interessentskaber eller kommanditselskaber, i hvilke alle interessenter henholdsvis komplementarer er aktieselskaber, partnerselskaber anpartsselskaber eller selskaber med en tilsvarende retsform
- Erhvervsdrivende fonde
- Virksomheder med begrænset ansvar
- Europæiske andelsselskaber – SCE-selskaber
- Medarbejderinvesteringsselskaber
Hvilke virksomhedsformer skal ikke indberette et årsregnskab?
- Enkeltmandsvirksomheder
- Personligt ejede mindre virksomheder
- Interessentskaber, hvis den fuldt ansvarlige endelige ejer ikke er et kapitalselskab
- Kommanditselskaber, hvis den fuldt ansvarlige endelige ejer ikke er et kapitalselskab
- Virksomheder, der har indsendt en undtagelseserklæring
- Virksomheder, som er under konkurs
- Virksomheder, som er under rekonstruktion efter konkursloven, og hvor det er meddelt Erhvervsstyrelsen
En revisor kan hjælpe dig med dit årsregnskab
Med en revisor kan du få hjælp til at få udarbejdet dit årsregnskab, så du er sikker på, at alt er lavet korrekt. Yderligere giver det dig tid til at fokusere på andre vigtige opgaver, som skaber vækst for din virksomhed.
Er du forpligtet til at bruge en revisor i forbindelse med dit årsregnskab?
Det er ikke alle virksomheder som nødvendigvis skal gøre brug af en revisor, hvor det for andre virksomheder er en pligt.
Personligt ejede virksomheder behøver ikke bruge en revisor til deres årsregnskab, men kan med fordel gøre det alligevel.
Virksomheder som derimod er anpartsselskaber, iværksætterselskaber, og aktieselskaber har alle pligt til at få en godkendt revisor til at lave en revision af deres årsregnskab.
Skal vi hjælpe dig med at finde den rette revisor til din virksomhed?
Revimatch er sat i verden for at gøre det nemmere for private erhvervsdrivende at vælge en revisor eller bogholder, som passer til lige netop din virksomhed og dine arbejdsopgaver.
Udfyld vores formular, beskriv de ønskede arbejdsopgaver, og så begynder vores dygtige serviceteam straks at finde de rette match til dig. Du får 3 tilbud på revisorer/bogholdere, som du frit kan vælge mellem – helt uforpligtende og gratis.
Med Revimatch services sparer du en masse tid på at lede efter en passende revisor i et marked, som for mange er uoverskueligt, og du får samtidigt 100 % procent gennemsigtighed.
Årsregnskab frist
Fristen for at indsende et årsregnskab afhænger af din virksomhed.
- Statslige aktieselskaber og børsnoterede virksomheder har pligt til at indsende deres årsregnskab senest efter 4 måneder efter regnskabsåret er udløbet.
- Fristen for alle andre virksomheder er på senest 5 måneder.
Hvad sker der, hvis du overskrider fristen?
Hvis du af den ene eller den anden grund overskrider fristen på de 5 måneder for indsendelse af dit årsregnskab, har det følgende konsekvenser for dit firma:
- Din virksomhed får tilsendt et påkravsbrev fra Erhvervsstyrelsen, hvor du får en yderligere frist på 8 dage. Hvis denne frist heller ikke bliver overholdt, bliver medlemmerne af din øverste ledelse pålagt en afgift.
Yderligere får din virksomhed en frist på 4 uger, hvor hvis dén også overskrides, anmoder Erhvervsstyrelsen i yderste konsekvens uden varsel skifteretten om at tvangsopløse din virksomhed. Det er derfor en rigtig god idé altid at overholde sine frister, og det kan en revisor eller bogholder i din virksomhed hjælpe dig med at holde styr på.
Ønsker du at vide mere om årsregnskabsfrister kan du finde mere info på Erhvervsstyrelsens hjemmeside.
Årsregnskab skat
Årsregnskabet er en form for skattemæssigt årsregnskab, som skal omfatte en resultatopgørelse, balance, specifikation af bevægelser af egenkapital og det skal klargøres på en overskuelig måde.
Men som tidligere nævnt, hvis du fx ejer en enkeltmandsvirksomhed, har du ikke pligt til at indsende et årsregnskab. Du skal i stedet indsende et skatteregnskab, der tæller som et årsregnskab.
Hvad er et skatteregnskab?
Skatteregnskabet skal indberettes én gang om året til Skattestyrelsen.
Regnskabet skal dokumentere, hvor meget du skal betale i skat i din virksomhed og skal udarbejdes efter reglerne, som står i skattelovgivningen.
Det kan være rigtig svært at holde styr på alle reglerne omkring skat, når man ejer en virksomhed. Der er rigtig mange regler, og man kan derfor nemt komme til at lave fejl, hvis man ikke er regnskabskyndig. En revisor eller bogholder kan hjælpe dig med at udarbejde både dit skatteregnskab og årsregnskab, alt efter hvilken virksomhed det handler om. Revimatch gør det nemt for dig at finde en revisor.
Spar tid med dit årsregnskab og skatteregnskab med Revimatch
Som tidligere nævnt tilbyder vi dig gratis at finde 3 matches til dig i form af revisorer og bogholdere, som du kan vælge mellem og kontakte, hvis du har lyst. Revisorerne og bogholderne har på forhånd taget stilling til, hvilke kundetyper de finder interessante og hvor stort et område af landet man ønsker kunder fra.
Alt, hvad du skal gøre, er at udfylde vores kundeformular, og så vil vi finde tre bud på regnskabskyndige, som passer til lige netop dine behov. Vores service er gratis og uforpligtende, og du kan derfor frit bestemme, om du ønsker at gøre brug af de rådgivere, som vi finder til dig.
Udfyld formularen og lav en opgavebeskrivelse, så vi kender de ønskede arbejdsopgaver for henholdsvis revisoren eller bogholderen. På den måde kan vi bedre matche den helt rigtige person til dig.
Hvem er Revimatch?
Vi hjælper private erhvervsdrivende med at finde det bedste match, når det kommer til at ansætte en revisor eller bogholder til firmaet. Markedet kan virke uoverskueligt, og det er vores mission at gøre det overskueligt. Vi har partnere i alle størrelser, og kan derfor både tilbyde hjælp til større virksomheder og mindre enkeltpersonsvirksomheder.
Hvorfor gøre brug af Revimatch?
- Gennemsigtighed → vi gør det nemt og overskueligt at finde en ny regnskabskyndig
- Sparringspartner → Du får 3 gratis tilbud på din nye sparringspartner
- Det rigtige match → Vi samarbejder med over 2000+ revisorer og bogholdere i landet, så vi er sikre på at finde det helt rigtige match for dig
Hvad siger kunderne om Revimatch?
Kunderne har givet os en gennemsnitlig score på 4,8 på Trustpilot. Det er vi rigtig glade for, for det betyder, at langt de fleste af vores kunder er tilfredse med vores services og kan bruge vores rådgivning og hjælp til at finde det rigtige match til deres virksomhed. Vi er dog altid interesserede i at blive endnu bedre og få feedback på vores arbejde, så hvis du har ris eller ros, så lav endelig en anmeldelse af os!
Kontakt os
Har du spørgsmål, som du stadigvæk ikke har fået besvaret? Så tøv ikke med at kontakte os på vores formular her:
Hos Revimatch forsøger vi hele tiden at forbedre kundeoplevelsen, så du kan få de bedste tilbud fra revisorer og bogholdere hurtigst muligt. Et af vores seneste tiltag er, at vi har udvidet vores åbningstid til kl. 21.00. Det giver jer større fleksibilitet i en travl hverdag, uanset om I er kunder på jagt efter en revisor, eller er samarbejdspartnere på jagt efter en potentiel klient.