Moms

Optimering af Momsstrategier i Virksomheden: Denne sektion fokuserer på at udvikle effektive momsstrategier. Lær om vigtigheden af nøjagtig momsrapportering, udnyttelse af fradrag og håndtering af komplekse momsspørgsmål for at optimere virksomhedens økonomiske performance.

Momsregnskab

Et momsregnskab er en måde at opgøre virksomhedens moms på, så det er tydeligt, hvad der er salgsmoms og købsmoms. Det er vigtigt, at du laver dit momsregnskab korrekt, og derfor kan du med fordel få en regnskabskyndig til at hjælpe dig med det. Det kan enten være en revisor eller en bogholder, som har erfaring med momsregnskab. Revimatch’s vision er gøre det nemmere for dig som erhvervsdrivende at finde en revisor eller bogholderi, som passer til din virksomhed, og som kan hjælpe dig med din økonomistyring. 

Hvad er moms?

Moms er er en forkortelse for meromsætningsafgift. Moms er en afgift på 25 % til staten, som virksomheder indsamler fra deres kunder for SKAT. Det gør de ved at lægge den oven i et produkts salgspris. Moms kan derfor ikke tilskrives at være en skat eller afgift i traditionel forstand, som en virksomhed selv skal betale, men derimod en samlet afgift som skal samles ind for staten.

Ethvert salg af serviceydelser eller produkter tillægges en afgift – og den afgift kaldes for moms. Afgiften ligger som udgangspunkt på 25 % på ydelsens eller varens pris, men der findes også satser på 6 % og 12 %.

Momsberegning

Når du starter en virksomhed, skal du som hovedregel registreres hos Erhvervs- og Selskabsstyrelsen og kræve moms ved solgte ydelser eller produkter.  Ved at være momsregistreret, har man ret til at fradrage den købsmoms, der fremgår af ens købsfakturaer, hvilket kan være en fordel.

Forneden ser du et eksempel på beregning af moms ved salg:

Virksomheden sælger 10 timers konsulentydelse á 500 kr.  = 5000 kr.

+ 25 % moms = 1250 kr.

Ovenstående beløb på 1250 kr., skal senere indbetales til SKAT. Den solgte ydelse eller produkt skal være medregnet 25 % moms.

Som nævnt foroven, kan man få fradrag på momsen for de varer, man som virksomhed har købt til virksomhedsbrug. Dette kan ske på to måder: 1) Fradraget sker gennem den salgsmoms virksomheden har til gode, og som skal indbetales til skat ved en modregning. 2) Fradraget fås ved at anmode SKAT om at tilbageføre købsmomsen for de købte varer.

Forneden ser du et eksempel på beregning af moms ved køb:

Underleverandør udfører 5 timers arbejde for virksomheden á 500 kr. pr. time inkl. moms   = 2500 kr.

25 % moms af 2500 kr. udgør = 625 kr.

25 % moms fra tidligere salg udgjorde 1250 kr.

Beløbet trækkes fra ovenstående = 625 kr.

Betaling til SKAT = 625 kr.

Er du interesseret i at vide mere om momsregnskab, så kan du også læse mere på SKATs hjemmeside

Indberetning af moms

Det er ikke nemt at indberette til moms eller lave et momsregnskab, for der er mange ting, man skal være opmærksom på. Når du skal lave en momsindberetning, skal du se på, hvor meget købsmoms og salgsmoms, der er gået igennem virksomheden i indberetningsperioden og registrere det til SKAT. 

Man får det endelige beløb, der skal betales tilbage til SKAT i moms, ved at trække købsmomsen fra salgsmomsen. Der beregnes løbende, hvor meget man skal betale, og derfor er det vigtigt for en virksomhed at holde sit momsregnskab ordentligt. 

Det er vigtigt, at man er detaljeret med købsmoms og salgsmoms, når man indberetter det til SKAT. Driftsomkostninger, salg til europæiske lande mv. skal også oplyses når man indberetter moms. 

Inde på SKATs hjemmeside er der en fydelstgørende guide til, hvordan du indberetter moms

Få hjælp til dit momsregnskab med en bogholder eller revisor. Få 3 tilbud på kompetente regnskabskyndige tilsendt med Revimatch hjælp

Indberet moms – hvem skal gøre det?

Alle virksomheder, der har et CVR-nummer, er også momsregistrerede virksomhed, og derfor er man forpligtet til at betale moms. Der findes dog nogle undtagelser. 

Hvis din virksomhed har en omsætning på under 50.000 kr. årligt, er momsregistrering frivilligt. Hvis du ikke tjener noget men stadig har et CVR- nummer, skal du stadig indberette det og oplyse 0 kr. ved salgs- og købsmomsen. Det kaldes nul-indberetning, og sikrer en virksomhed for at betale gebyrer efter momsen skal betales. 

Kan man moms indberette for sent?

Din virksomheds størrelse har en betydning for, hvor ofte der skal indberettes moms. Danske virksomheder er ikke alle underlagt de samme regler for momsindberetning. Hvis en virksomhed har en årlig omsætning på højst 5 mio. kr. om året, skal der indberettes moms hvert halve år. 

Hvis du derimod har en omsætning mellem 5 mio. – 50 mio. kr. om året, skal du indberette moms hvert kvartal. Hvis du har en stor virksomhed og omsætter for mere end 50 mio. kr. årligt, så skal du indberette moms hver måned. Det er derfor utroligt vigtigt at have styr på sit momsregnskab. 

Momsfrister

For sen momsindberetning

Hvis SKAT sender dig en såkaldt FF’er (Foreløbig Fastsættelse) – hvilket de gør, hvis du ikke angiver din moms rettidigt – så opkræves der et gebyr på 800 kr. for ulejligheden.  

Et gebyr som i øvrigt ikke kan trækkes fra i skat. Når du at angive din moms inden SKAT skyder FF’eren i din retning, undgår du de 800 kr. i bøde.

Ved for sen betaling opkræves der en morarente på 0,9% pr. påbegyndt måned.

Varer og ydelser som ikke indgår i momsregnskab

En række varer og ydelser er undtaget for moms. Ydelser leveret af bedemænd som en direkte tilknytning til en bisættelse eller en begravelse er momsfritaget. Eksempelvis er udlejning af bolig eller fast ejendom ligeledes fritaget. Man kunne også nævne taxachaufføren, da denne også er fritaget for at afkræve sin kunder moms.

Du kan læse mere om momsregnskab og momsfritagelser uden fradragsret på SKATs hjemmeside

Få hjælp til dit momsregnskab med 3 gratis tilbud

Som noget helt unikt tilbyder vi gratis at finde 3 regnskabskyndige personer til dig, som du kan vælge mellem og vurdere, hvem der passer bedst til din virksomhed. Revisorerne og bogholderne har allerede på forhånd taget stilling til, hvilke kundetyper de finder interessante og hvor stort et område af landet, de ønsker kunder fra. 

Alt, hvad du skal gøre, er at udfylde vores kundeformular, og så vil vi finde tre bud på regnskabskyndige, som passer til lige netop dine behov. Vores service er gratis og uforpligtende, og du kan derfor frit bestemme, om du ønsker at gøre brug af de rådgivere, som vi finder til dig.

Udfyld formularen og lav en opgavebeskrivelse, så vi kender dine ønskede arbejdsopgaver for henholdsvis revisoren eller bogholderen. På den måde kan vi bedre matche den helt rigtige person til dig, som kan hjælpe dig med dit momsregnskab og mange andre vigtige opgaver. 

  • Vi gør arbejdet for dig og indhenter op til 3 tilbud
  • Vi dækker hele landet fra Skagen til København
  • Det er gratis og uforpligtende at indhente tilbud

Indhent 3 tilbud

Hvem er Revimatch?

Vi hjælper private erhvervsdrivende med at finde det bedste match, når det kommer til at ansætte en revisor eller bogholder til firmaet. Markedet kan virke overskueligt, og det er vores mission at gøre det overskueligt. Vi har partnere i alle størrelser, og kan derfor både tilbyde hjælp til større virksomheder og mindre enkeltpersoners virksomheder. 

Hvorfor gøre brug af Revimatch?
  • Gennemsigtighed → vi gør det nemt og overskueligt at finde en ny regnskabskyndig
  • Sparringspartner → Du får 3 gratis tilbud på din nye sparringspartner
  • Det rigtige match → Vi samarbejder med over 2000+ revisorer og bogholdere i landet, så vi skal nok finde det helt rigtige match for dig
Hvad siger kunderne om Revimatch?

Kunderne har givet os en gennemsnitlig score på 4,8 på Trustpilot. Det er vi rigtig glade for, for det betyder, at langt de fleste af vores kunder er tilfredse med vores services og kan bruge vores rådgivning og hjælp til at finde det rigtige match til deres virksomhed. Vi er dog altid interesserede i at blive endnu bedre og få feedback på vores arbejde, så hvis du har ris eller ros, så lav endelig en anmeldelse af os! 

Kontakt os

Har du spørgsmål om momsregnskab som du stadigvæk ikke har fået besvaret? Så tøv ikke med at kontakte os. Det kan du gøre på:

kontakt@revimatch.dk eller vores formular her

Hos Revimatch forsøger vi hele tiden at forbedre kundeoplevelsen, så du kan få de bedste tilbud fra revisorer og bogholdere hurtigst muligt. Et af vores seneste tiltag er, at vi har udvidet vores åbningstid til kl. 21.00. Det giver jer større fleksibilitet i en travl hverdag, uanset om I er kunder på jagt efter en revisor, eller er samarbejdspartnere på jagt efter en potentiel klient.